Aksaray’ın kökeni nereden gelir?
1. binyılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum-Şinukhtu olarak adlandırılan Aksaray, Helenistik dönemde Kapadokya Krallığı’na bağlanmış ve ismi Garsaura’dan türemiş ve Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde II. Kılıçarslan Arkhelais’in ismini Aksaray olarak değiştirmiş ve şehri ikinci başkent yapmıştır.
Aksaray hangi boydan gelir?
Aksaray ve Kırşehir yöresinin en kalabalık aşireti bu makalenin konusu olan Boynuinceli aşiretidir.
İstanbul Aksaray adı nereden geldi?
Fatih Sultan Mehmet döneminde Karamanoğulları Beyliği’nin yıkılmasıyla beyliğin nüfusunun büyük bir kısmı İstanbul’a göç etmek zorunda kalmıştır. Karamanoğulları’nın bir şehri olan Aksaray’ın sakinleri bugünkü Yenikapı-Unkapanı arasındaki ovaya yerleşmiş ve bu ilçeye Aksaray da denilmiştir.
Aksaraylılar nereli?
Aksaray, Türkiye’nin Orta Anadolu bölgesinde, bir kısmı Konya Havzası’nda, bir kısmı da Kapadokya’da bulunan, merkezi Aksaray ili olan bir ildir.
Aksaraylılar Alevi mi?
Aksaray, sekiz ilçesi ve yüzlerce köyüyle Türkiye’nin dördüncü büyük ilçesidir.
Şehri süleha ne demek?
Bu nedenle iyilerin, salihlerin ve adaletlilerin yaşadığı Aksaray’a “iyilerin yurdu” ve “adaletlilerin yurdu” anlamına gelen “Şehr-i Süleha” denilmiştir.
Aksaray Kürtleri nereden gelmiştir?
Cumhuriyetçi Parti döneminde DP iktidarına kadar vilayet idi. Siyasi sebeplerden dolayı 1989’a kadar Niğde’nin ilçesi idi ve sonra tekrar vilayet oldu. Kürtler buraya yaklaşık yüz yıl önce yerleştiler. Gidecekleri yerler ise Diyarbakır, Ağrı ve Elazığ. Dersim Ayaklanması’ndan sonra gelip yerleşenler de var.
Hangi Türk soyundan geliyorum?
T.C., 1965–1985. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama servisi aracılığıyla soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Salur boyu Alevi mi?
Bunların hemen hepsi Türkmen (Oğuz) kökenli Alevilerdir. Öyle ki Tokat’ta -Dodurga’dan Salur’a kadar- Afşar’dan Kınık’a kadar 24 Oğuz boyunun hemen hepsinde Aleviler yaşamaktadır.
Aksaray’ın neyi meşhur?
Tulum Kebabı Aksaray’ın nesi meşhur sorusuna ilk cevabımız Coğrafi İşaret ile tescillenmiş olan Tulum Kebabı. … İnceelek Tatlısı … Hasandağı Testi Kebabı … Aksaray Tahini. … Aksaray Tavası. … Etli Ekmek. … Coquina Çorbası … Asker Kurabiyesi. Daha Fazla Makale …
Aksarayı kim il yaptı?
Bu konuyla ilgili ilk büyük çalışma Niğde Milletvekili Aksaraylı Oğuz Demir Tüzün tarafından yapıldı. Oğuz Demir Tüzün, 01.04.
Aksaray neden Salihler şehri?
Bunlar şehri korurlar ve şehre kötü niyetli insanlar girdiğinde aslanlar onları yakar ve ağızlarından çıkan alevlerle küle çevirir. Bu nedenle iyilerin, salihlerin ve adillerin yaşadığı Aksaray’a “ŞEHR-İ SÜLEHA” yani “iyilerin yurdu” ve “adillerin yurdu” denilmiştir.
Aksaray soyu nereden gelir?
İbn Bibi ve İbn Battuta’da مدينۀ أقصرا (medīne-i Aḳsarā) şekli dikkat çekmektedir. Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan’ın burada yaptırdığı yapılardan dolayı Aḳsara isminin kökenine atıfla yerelleştirildiği ve dolayısıyla Aksaray şeklini aldığı açıktır.
Aksaray hangi Türk boyundandır?
AVŞAR-BOZOK-Yıldız Han oğulları Adana, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Antep, Beğ S. (Sivrihisar), Beyşehir, Birecik, Bolu, Bozok (Yozgat), Çankırı, Çemişkezek, Çorum, Diyarbekir, Erzurum, Halep , Hamid (Eğridir, Gölhisar, Uluborlu, Yalvaç), Hüdavendigâr (Bursa), İçel (Anamur, Gülnar, Karataş, Çamur, Silifke, …
Nenessa ne demek?
Aksaray isminin ilk olarak antik Hitit metinlerinde “Nenessa (Nenossos)” olarak geçtiği düşünülmektedir. MÖ 1. binyılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum-Şinukhtu olarak anılan Aksaray, Helenistik dönemde Kapadokya Krallığı’na bağlanmış ve ismi Garsaura’dan türeyerek Arkhelais olmuştur.
Aksaray il olmadan önce hangi ile bağlıydı?
1933 tarihli bir yasayla Niğde’ye ilçe olarak bağlanan Aksaray bunu kabul edemedi. Çünkü bağlı olduğu Niğde ilinden nüfus, alan ve kalkınma açısından öndedir. Ayrıca coğrafi konumu daha elverişlidir. Niğde milletvekili seçildi ve T.B.M.
Aksaray neden Salihler şehri?
Bunlar şehri korurlar ve şehre kötü niyetli insanlar girdiğinde aslanlar onları yakar ve ağızlarından çıkan alevlerle küle çevirir. Bu nedenle iyilerin, salihlerin ve adillerin yaşadığı Aksaray’a “ŞEHR-İ SÜLEHA” yani “iyilerin yurdu” ve “adillerin yurdu” denilmiştir.
Darü z zafer ne demek?
Şehir, “Zafer Ülkesi” anlamına gelen Darü‘z-Zafer ve Darü‘l-Cihad adlarıyla anılmaya başlandı.
Aksaray hangi tarihte il oldu?
1933 yılına kadar 13 yıl vilayet olarak hizmet verdikten sonra vilayet lağvedildi. 20.03.1933 tarih ve 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle ilçe olarak Niğde’ye bağlandı. 15 Haziran 1989 tarihine kadar 56 yıl ilçe olarak kalan Aksaray, 15.06.1989 tarihinde Niğde’ye bağlandı.